ЯПОНСКА АКОЯ
Акоя днес
Стриди от перли Akoya
Перлите Akoya всъщност произлизат от името на стридите Akoya. Научното наименование на стридите Akoya е Pinctada Fucata. Днес повечето стриди се отглеждат в люпилни. На около 20-дневна възраст ларвите на стридите се изплюват и се придържат към неподвижни предмети. Малките се прехвърлят в детска стая до навършване на шест месеца. По време на тези периоди на развитие производителите на перли също отглеждат планктон, за да подхранват тези малки стриди. На възраст от шест месеца стридите се преместват от детската стая в специализирани кошници, където се грижат за тях, докато узреят през следващите 18 до 30 месеца. На възраст от две до три години стридата е готова за образуване на ядро.
Растеж на перлите Akoya
След образуването на ядра, стридите Akoya се грижат внимателно през следващите осем до 24 месеца. Стридите произвеждат най-добрия седеф при температура на водата между 59 и 68 градуса по Фаренхайт. По-студената вода позволява по-бавно, по-плътно и по-лъскаво образуване на седеф. Океаните около Япония са по-студени, така че повечето японски Акоя растат бавно за 12 до 24 месеца. В Китай водите обикновено са по-топли, така че седефът се образува по-бързо. В резултат на това реколтата Akoya обикновено се бере по-бързо.
Акоя
се бере най-добре през студените зимни месеци. След прибиране и почистване, перлите са готови за обработка. Всяка ферма има склонност да се специализира в един конкретен размер. Освен това процедурите за последваща обработка изискват огромни инвестиции в инфраструктура. В резултат повечето преработватели имат директни договори с няколко ферми.
Нуклеация на перлите
Преди нуклеацията, метаболизмът на отделните стриди се забавя до състояние на хибернация. Това отнема около три месеца. След това стридите се образуват от квалифициран и специално обучен техник. Специално направено мънисто и парче тъкан от мантия на донор се вкарват внимателно в гонадата на стридата. Този разрез е много малък и тази хирургична процедура е много деликатна. Най-добрите мъниста за нуклеация, направени от американски сладководни миди.
Източник на изображението: www.britannica.com
Обработка на Akoya
Внимателната обработка на Akoya може да отнеме между две седмици до шест месеца. Akoya са внимателно обработени, за да се подчертае естествената им красота. Обработката не трябва да поврежда перлата. Японците имат почти един век опит в обработката, който е довел до много патентовани и тайни техники. Китайците са сравнително нови в култивирането на Akoya, започвайки около края на 80-те години. Култивирането, обработката и факторите на околната среда позволяват по-бърз растеж и обработка. По това време се появяват и черни и по-тъмни процеси Акоя.