СЛАДКОВОДА
История и отглеждане
Перлите са украсявали богатите и могъщите от хиляди години. От древен Китай до гръко-римския свят, естествените перли са желани заради тяхната красота и блясък. Днес перлите все още са част от гардероба ни за изискани бижута.
История на сладководните перли
Една от най-големите съществуващи естествени перли днес е Перлата на надеждата. Принадлежеше на съименника си - Хенри Филип Хоуп. Невероятната колекция от скъпоценни камъни на Хоуп включваше и скандалния син диамант Хоуп. Перлата на надеждата е сладководна перла, която е предимно бяла и постепенно става тъмно бронзова към дъното. Тя е приблизително 450 карата или 1800 зърна. Перлата Hope е с размери 51 mm широка и 114 mm дълга.
Образуване на естествени перли
Естествените сладководни перли се образуват в рамките на мида. Мидите са филтриращи хранилки. Те извличат хранителни вещества от микроскопични частици и организми във водата, която тече през тях. В резултат на това малки дразнители, като малки животни, също могат да доплуват. Паразитите също могат да пробият направо през твърдата черупка на мидата. За да се защити, мидата затваря дразнителя в торбичка и след това отделя слой след слой седеф около него. След време това води до лъскава перла.
Началото на култивираните перли
Историческите записи показват, че сладководните блистерни перли са били успешно култивирани преди повече от 700 години. Тези блистерни перли, които са отгледани срещу черупката на мидите. Мидите бяха грижливо отглеждани и се превърнаха в красиви украшения. Фигурите на Буда, както и други форми, бяха много популярни. Преди около 70 години японците успяха да произвеждат малки, с неправилна форма и много блестящи перли. Тези първи култивирани сладководни перли са произведени в езерото Biwa в Япония.
В резултат на това някои лъскави сладководни перли с неправилна форма се наричат „Biwas“, но само перлите, произведени в тази област, трябва да се наричат по този начин.
Преди около 30 години китайците също произвеждаха оризови бели сладководни перли в големи количества. Сега реколтата дава качество пред количество и тези перли са кръгли и блестящи. Някои дори могат да съперничат на соленоводните си колеги.
От Michiel van Mierevelt - UwHBhwljdwTQ_w в Google Cultural Institute максимално ниво на мащабиране, обществено достояние,