СЛАДКОВОДА
Сладководни перли днес
Днес красивите сладководни перли се предлагат в множество цветове и размери. Те са се превърнали в опора на пазара на фини бижута. Непрекъснатите подобрения в качеството им позволиха почти да се конкурират със солените си колеги.
Сладководни перлени миди
Има няколко различни вида миди, които китайците използват за отглеждане на сладководни перли. Най-разпространената днес е триъгълната мида (научно име Hyriopisis cumingi). Фермерите или отглеждат мидите, или ги купуват от люпилни. Когато мидите достигнат възраст от шест до седем месеца, те са готови за нуклеация. Мидите на тази възраст са с размери между два до два и половина инча от гръбния, шарнирния край, до противоположния коремен ръб
Растеж на сладководни перли
След това сладководните миди се грижат за следващите две до шест години. Езерата, в които живеят, обикновено са направени от човека и са доста плитки, за да контролират факторите на околната среда. Това също помага за облекчаване на част от натиска от наводнения и други природни бедствия. Рибите също могат да живеят в тези езера, което позволява на фермерите да използват едно и също езеро за различни нужди.
Събиране на сладководни перли
Сладководните перли се събират главно през ноември, преди да започне зимата. Всяка мида дава между 25 до 40 перли. Размерът на перлата варира между 2 mm до 10 mm, като повечето са между 4 mm и 7 mm.
Фермерите могат да върнат мида в езерото, ако са произвели перли с добро качество при първата реколта. Тъй като перленият сак вече се е образувал около предишния разрез и имплант, не е необходимо ново парче донорска тъкан. През повечето време второто поколение перли не е с толкова високо качество, колкото първото.
Нуклеация на перлите
Обикновено нуклеацията на перлите се случва при хубаво време между април и май, както и от август до октомври. За разлика от повечето соленоводни перли, сладководните се образуват с подготвени квадратчета от донорска тъкан. Тези квадрати са със страна от 2 mm до 3 mm.
В зависимост от размера на мидата се правят приблизително 20 много малки разреза в тъканите на мантията на всяка от двете половини. Това е много фина и прецизна ръчна процедура. След като донорската тъкан се постави във всеки разрез, мидата незабавно се връща във водата. Тъй като тези миди са с тъканни ядра, получената перла е 100% седеф.
Обработка на сладководни перли
Сладководните перли се обработват навсякъде в регионите за производство на перли в Китай и Хонконг. Внимателното избелване и полиране може да отнеме между един и два месеца. Сладководните перли излизат от черупката в естествени пастелни цветове, вариращи от бяло до розово и лавандулово. Дразненето и други процеси за създаване на черни и по-тъмни цветове в сладководните перли също се случват по това време.