ЯПОНСКА АКОЯ
Стойностни фактори
Стойността на бижутата с перли може да варира в зависимост от няколко ценностни фактора. Тези фактори включват перлен блясък, размер, закръгленост, качество на повърхността, цвят и дебелина на седефа. За готовите перлени бижута съвпадението също е много важно.
Akoya Luster

Най-важният фактор за оценка на перлите Akoya е блясъкът. Блясъкът или блясъкът е колко добре отразява една перла. Добър пример е огледалото. Изключителният блясък ще има огледален блясък и много рязко отражение на изображението. Можете да различите собствените си черти на лицето. По-малка перла с по-добър блясък ще изглежда по-голяма. Освен това по-блестящата перла ще изглежда по-кръгла и петната ще бъдат по-малко забележими.
Страница за оценяване на Pearl
Акоя тяло

Друг фактор за стойността на перлата е чистотата на тялото или повърхността на перлата. Колкото по-чиста е повърхността, толкова по-ценна е перлата.
Перлите са естествено образуван органичен скъпоценен камък, така че някои незначителни повърхностни дефекти са напълно приемливи.
Страница за оценяване на Pearl
Акоя размер

Размерът на перлата също оказва влияние върху стойността. По-голяма перла с подобни други стойностни фактори ще бъде по-ценна от по-малка. Съществува обаче диапазон на размера, при който стойностите нарастват експоненциално. Акоя перлите са средно между 6 mm и 7 mm. В резултат на това перлите с или под този размер са по-лесно достъпни. Когато обхватът на размера се увеличи до 7 mm до 8 mm и последващи диапазони от 8 mm до 9 mm и над 9 mm, стойността се увеличава драстично.
Страница за оценяване на Pearl
Акоя форма

Култивираните Akoya имат ядра с кръгли перли. Тези кръгли мъниста са основата за кръгла перла. Колкото по-кръгла е перлата, толкова по-ценна ще бъде перлата. Някои симетрични форми като капки също могат да изискват високи стойности.
Страница за оценяване на Pearl
Акоя седеф

Тъй като култивираните Акоя са със зърна, дебелината на седефа и качеството са важни. По-студената вода и по-дългите времена на култивиране позволяват образуването на по-плътен и стегнат седеф, което води до по-лъскав седеф. Екологичните условия в Япония са склонни да позволяват този вид седеф. Китайските води позволяват ускорен растеж, но с цената на по-нискокачествен седеф.
Страница за оценяване на Pearl
Съвпадение на Акоя
Перлите в едно бижу Акоя трябва да са добре съчетани по цвят и размер. Не трябва да има очевидни разлики или аномалии. За комплект перлите трябва да съвпадат във всяко парче, както и в комплекта като цяло. Например, обеците трябва да са в тон с колието и гривната.
Произход и сертифициране на Akoya
Почти един век опит в култивирането и обработката прави японската култура Akoya по-ценен стандарт. Освен това японската индустрия за перли се регулира от JPEA. Китайската перла Akoya също има своите предимства. Ускореният растеж и обработка позволяват по-достъпна перла. Тези два произхода произвеждат опции на Akoya за пазара на бижута, позволявайки на потребителите по-голям избор.


Обработка на Akoya
Внимателната обработка на Akoya може да отнеме между две седмици до шест месеца. Akoya са внимателно обработени, за да се подчертае естествената им красота. Обработката не трябва да поврежда перлата. Японците имат почти един век опит в обработката, който е довел до много патентовани и тайни техники. Китайците са сравнително нови в култивирането на Akoya, започвайки около края на 80-те години. Култивирането, обработката и факторите на околната среда позволяват по-бърз растеж и обработка. По това време се появяват и черни и по-тъмни процеси Акоя.